تبلیغات
. - یونجه
.

یونجه یاalfaalfa یا medicago sativa به معنی علف مادها اولین بار توسط مادها برای  تامین غذای اسب هایشان اهلی گردید.یونجه اصولا مبدا کویری دارد ودر حال حاضر در تمام مناطق معتدل و شبه قاره کشت می گردد.


 

طبقه بندی علمی یونجه

 

Kingdom: Plantae

Division: Magnoliophyta

Class: Magnoliopsida

Order: Fabales

Family: Fabaceae

Subfamily: Faboideae

Tribe: Trifolieae

Genus: Medicago

Species: M. sativa

ریخت شناسی

یونجه گیاهی است علفی و چند ساله كه ارتفاع آن تا یك متر میرسد برگهای آن دارای سه برگچه می باشد برگچه های نوك تیز، سبز رنگ و بیضی شكل است . گلهای یونجه بشكل سبز و برنگ بنفش تیره یا آبی روشن است میوه یونجه مانند صدف بوده و دانه داخل میوه مانند لوبیا ولی كوچكتر از آنزمی باشد .

ارقام یونجه

ارقام مختلف یونجه *ارقام یونجه های ایرانی عبارت‌اند از : همدانی ، بمی ، یزدی، قره یونجه ، بغدادی ، ‏مهاجرانی، قره یونجه خورونده ، هراتی ، افغانی ، فامنین و ‏……

·                     ارقام یونجه خارجی موآپا ‏‏ سونورا ‏‏ سی ریور ‏سكوئل ‏‏ ماسیرسا- رنجر- كانادایی- ‏هاردیگان- تركستانی و‏………

کشاورزی یونجه

در مناطقی که دارای زمستان ها معتدل هستند بهتر است بونجه را بهتر است در پاییز به اندلزه کافی زود کاشت.تا قبل از اینکه سرما رشد آن را متوقف کندگیاه بتواند مستقر شود. و در مناطقی که دارای زمستان ها سرد هستندگیاه باید در بهار کشت شود وکشت آن باید زود انجام شود تا قبل از شروع گرما تابستانه گیاه مستقر شود.کاشت یونجه با بذر کار بر کاشت با دست ترجیح دارد. و فاصله بین ردیف ها 140-150سانتی متر و عمق کاشت 1-3 سانتی متر در نظر گرفته شده. از علف ها هرز برای این گیاه سس است که بسیار خطر ناک است و می تواند کل منطقه را آلوده کند و می توان با نفت  یا علف کش ها ها تماسی یا سوزاندن آن را کنترل نمود. مقدار آب مورد نیاز یونجه در سال تقریباً 1000 تا 2000 میلی متر است

تناوب یونجه با گیاهان دیگر

در تناوب یونجه برای گیاهی که بعد از خودش کاشته می شود بسیار سودمند است.( به عت داشتن ریزوم وفعالیت ریزوبیوم کننده نیتروژن )البته برای اینکه چنین اتفاقی بیقتد باید زمانی که هنوز عملکرد خوبی دارد باید آن را زیر خاک نمود.اگر در زیر رو نمودن آن تاخیر کنیم یا مورد حمله علف ها هرز قرار گیرد دیگر برای گیاه بعدی سودمند نخواهد بود.

علف هرز سس یونجه

رنگ رشته های این گیاه سس  نارنجی مایل به زرد است.مهم ترین میزبان آن یونجه است . سس نه تنها طعم یونجه را به عنوان علوفه نامطلوب می سازد بلكه آن را تا حدی نیز سمی می نماید. در صورت كنترل ننمودن آن محصولاز نظر كمی و كیفی كاهش یافته و عمر مزرعه كوتاه می شود . میزبان های دیگر این سس عبارت‌اند از : چغندرقند. بعضی از سبزی های جالیز . شبدر قرمز . نخود سفید. سسی كه معمولاً به علف های هرز كنار مزارع و جاده ها . به خصوص خارشتر میزند . از این نوع سس است.


مشاهده کامل موضوع در ادامه مطلب

یونجه گیاهی است علفی و چند ساله كه ارتفاع آن تا یك متر میرسد برگهای آن دارای سه برگچه می باشد برگچه های نوك تیز، سبز رنگ و بیضی شكل است . گلهای یونجه بشكل سبز و برنگ بنفش تیره یا آبی روشن است میوه یونجه مانند صدف بوده و دانه داخل میوه مانند لوبیا ولی كوچكتر از آنزمی باشد .

یونجه ریشه ای بسیار عمیق درد و ریشه آن تا سه متر بداخل زمین نفوذ می كند و بنابراین منبع ویتامین ها و مواد معدنی است كه از خاك می گیرد .

یونجه از زمانهای بسیار قدیم در ایران كشت می شده است و در حدود پنج قرن قبل از میلاد مسیح از یاران به یونان برده شد و در قرن هفتم بعد از میلاد به اروپا راه یافت . یونجه در ایران در مناطق مركزی و جنوبی به مقدر بسیار زیاد كشت می شود. زنبور عسل گل یونجه را دوست درد واز آن شهد زیادی بدست می آورد و تبدیل به عسل می كند .

پرورش این گیاه در قدیم برای تهیه علوفه چهارپایان بوده

ولی در حال خاضر بعلت درا بودن مواد مغذی به مصرف غذایی نیز می رسد .

تركیبات شیمیایی: یونجه سرشار از ویتامین های A,C,E,K و همچنین دارای آمیلاز كه آنزیم مخصوص هضم مواد نشاسته ای است می باشد .

آنزیم های بسیاری در یونجه یافت می شود بعنوان مثال می توان از امولسین ،‌اینورتاز ، و پكتیاز نام برد .
یونجه دارای حدود 20%‌پروتئین می باشد پروتئین های موجود در یونجه عبارتند از:

لیزین ،‌آرژنین ، هیستیدین ، آدنین ، فنیل آلانین ،‌آسپاراژین و سیستین . یونجه دارای اسید فسفریك نیز هست . یونجه همچنین دارای منیزیوم ، آهن و مقدر جزئی ارسنیك و سیلیس است . بنابراین یونجه از نظر مواد غذایی بسیار قوی است و غذای خوبی برای انسان و حیوانات است.

 خواص داروئی:
یونجه از نظر طب قدیم ایران گرم است . البته تاره آن گرم و تر و خشك شده آن گرم و خشك است .
1)یونجه از نظر اینكه دارای بسیاری از مواد معدنی می باشد شیره آن برای بچه هایی كه در حال رشد هستند و اسخوان بندی محكمی ندارند بسیار مفید است . حتی امروزه پودر این گیاه را در داروخانه ها می فروشند كه آنرامی توان برای بچه های شیر خوار مصرف كرد . برای تهیه شیره یونجه باید مقدر 300 گرم یونجه را در یك لیتر آب ریخت و آنرا جوشانید تا مقدر آب آن به نصف تقلیل یابد سپس آنرا صاف كرده و مقدر كمی عسل به آن اضافه كنید كه بصورت شربت داراید . مقدر مصرف برای طافال 200 گرم در روز است و برای اطفال شیرخوار حدود 50 گرم یم باشد كه می توان به شیر آنها اضافه نمود .  اشخاص بزرگسال هم برای بالا بردن انرژی می توانند از این شیره استفاده كنند .

2) یونجه رابصورت تازه و یا جوانه آنها رابا سالاد میل كنید . جوانه یونجه را بصورت بسته بندی شده می توانید از سوپر ماركتها خریدری كنید .

3)یونجه ملین است .

4)یونجه دو برابر اسفناج آهنم درد بنابراین خونساز است و برای كسانیكه به كم خونی مبتلا هستند مفید است .

5)یونجه بعلت درا بودن آهن برای درمان بیمایر راشیتیسم بكار می رود .

6)عوارض كمبود ویتامین ث با خوردن یونجه از بین میرود.

7)یونجه تازه در بسیاری از كشورها مانند چین و روسیه و آمریكا به مقدر زیاد بجای اسفناج مصرف می شود .

8)یونجه را در داروخانه ها و فروشگاههای گیاهان دارویی و یا برخی از داروخانه ها بصورت پودر ، كپسول و قرص بفروش می رسانند . مقدرمصرف آن سه قرص در روز است.

9)با همه مزایایی كه یونجه دارد در خوردن تازه آن نباید زیاده روی كرد زیرا بسیار نفاخ است و حتی حیواناتی كه به مقدر زیاد از آن می خورند بعلت گاز زیاد ممكن است تلف شوند .

10)ضماد پخته یونجه را اگر روزی چند بار روی اعضایی كه رعشه دارند بگذارید آنها را شفا می دهد .

11)تخم یونجه قاعده آور است و برای این منظور تخم یونجه را بصورت دم كرده مصرف كنید .

12)دم كرده یونجه درمان اسهال است.

13)برای نرم كردن سینه و تسكین سرفه روزی 2-3 فنجان دم كرده تخم یونجه را مصرف كنید .

14)برای درمان رعشه تخم یونجه را در روغن زیتون بریزید و مدت یك هفته جلوی آفتاب بگذارید سپس آنرا صاف كنید و روزی چند قاشق از آنرا بخورید و همچنین روی اعضایی كه رعشه دارند بمالید.

15)یونجه حاوی مقدرزیادی ویتامین است . كوبیده آن زخم را به سرعت الیتام داده و از
خونریزی جلوگیری می كند .





طبقه بندی: گیاهان زراعی، 

نوشته شده در تاریخ شنبه 21 فروردین 1389 توسط غریبه
درباره وبلاگ

جستجو


آرشیو مطالب

آخرین مطالب

نویسنده

موضوعات

نظر سنجی

پیوند ها

صفحات جانبی

پیوندهای روزانه

آمار سایت