تبلیغات
. - طبقه بندی ذرت
.

یکی از دوستان بازدید کننده اطلاعاتی راجع به طبقه بندی ذرت درخواست داده بودند و دوستی دیگر درخواست مطلبی با موضوع  طبقه بندی یک گیاه زراعی را داشتند که در این پست به این موضوع میپردازیم.



ذرت در طبقه ­بندی گیاهان

ذرت گیاهی یک پایه ( Monoecious ) یکساله و با سیستم فتوسنتز C4 است . این گیاه از شاخه پیدازادان ( Phonerogams ) ، زیرشاخه نهاندانگان ( Angioperms ) از رده تک لپه­ای­ها ( Mono Cotyledon ) از تیره غلات (Geraminea ) از جنس زئا ( Zea ) و از گونه Mays با 2n=2a=20  کروموزوم می­باشد .


مشاهده کامل موضوع در ادامه مطلب



ذرت در طبقه ­بندی گیاهان

ذرت گیاهی یک پایه ( Monoecious ) یکساله و با سیستم فتوسنتز C4 است . این گیاه از شاخه پیدازادان ( Phonerogams ) ، زیرشاخه نهاندانگان ( Angioperms ) از رده تک لپه­ای­ها ( Mono Cotyledon ) از تیره غلات (Geraminea ) از جنس زئا ( Zea ) و از گونه Mays با 2n=2a=20  کروموزوم می­باشد .

طبقه بندی ذرت :

عمده­ترین طبقه بندی انجام شده بر اساس شکل ظاهری – کیفیت دانه و موارد مصرف ذرت است که بر اساس آن ذرت به 9 گروه تقسیم می­گردد :

 ذرت دندان اسبیZea Mays Var.Indentata ( Dent Corn )

آندوسپرم آن از دو بخش ، یک بخش شاخی و سخت که در قسمت دیوارهای جانبی دانه قرار گرفته و بخش دیگر ، نشاسته نرم که تمام قسمت وسط و فوقانی دانه را اشغال نموده است . معمولاً بعد از تغییرات مختصری دانه به شکل دندان اسب در می­آید . ذرتی است دیررس ، معمولاً پابلند که ارتفاع آن به 6 متر هم می­رسد . این ذرت در حال حاضر در سطح گسترده­ای ، به ویژه در ایالات متحده کشت می­شود و این ذرت دانه­های درشتی داشته و از آنجا که شاخ و برگ فراوانی تولید می­کند ، جهت تهیه علوفه تازه و سیلویی از آن استفاده می­کنند. 

 ذرت سخت یا بلوری  Zea May Var.Indurata ( Flint Corn )

دارای دانه­های کوچکتر ، ارتفاع کمتر ودوره رشد کوتاه­تری نسبت به ذرت دندان اسبی است . بافت شاخی بیشترین بخش آندوسپرم را اشغال نموده است که حالت کروی و براق به دانه بخشیده است . آندوسپرم نشاسته­ای به مقدار خیلی کم تنها در اطراف جنین وجود دارد . این ذرت بیشتر در آرژانتین و هندوستان کشف می­شود و به عنوان بلغور ذرت در مرغداری به کار می­رود  .

 ذرت نیم سخت و نیم دندان اسبی Zea Mays Var.Aorista

از دو رگ­گیری بین ذرت دندان اسبی و ذرت بلوری به دست آمده است و حدواسط این دو نوع ذرت است . آندوسپرم شاخی در بخش­های جانبی است .

 ذرت آردی یا ذرت نرم Zea Mays Var.Amy Lacea ( Flour ) Soft Corn

 

تمام آندوسپرم آن آردی است و یکی از قدیمی­ترین انواع ذرت است . دوره رشد آن نسبتاً کوتاه بوده ، دانه­های آن کوچک و کروی است و به راحتی جدا می­شوند . به علت نشاسته فراوان ، در کارخانجات نشاسته­سازی و الکل­سازی مورد استفاده قرار می­گیرد . این ذرت بیشتر در پرو ، بولیوی و مکزیک کاشته می­شود.

 ذرت شیرین Zea Mays Var.Saccharata ( Sweet Corn )

این ذرت غنی از هیدرات­های کربن قابل حل ( Amylodetrin )  و فقیر از لحاظ نشاسته است . پوست دانه آن بسیار شفاف بوده و حالت شیشه ای دارد . درصد قند ، چربی و پروتئین آن نسبت به دیگر انواع ذرت بیشتر است . همچنین نسبت آب در دانه آن زیاد می­باشد و در موقع رسیدن ، آب از دست داده و چروکیده می­شود . دارای ارقام زودرس و دیررس می­باشد . این ذرت به مصرف خوراک انسان می­رسد . ذرت آردی ـ قندی Zea Mays Var.Amylee Saccharata

حد واسط ذرت شیرین و آردی است . قسمت بالای آندوسپرم دانه از قند آمیلودکسترین و قسمت زیرین آن از نشاسته تشکیل شده است . در پرو و بولیوی کشف شده و عمدتاً مصرف غذایی دارد .

 ذرت مومی Zea Mays Var.Ceratina ( Waxi Corn )

نشاسته آندوسپرم آن نرم و یکنواخت و تماماً از آمیلوپکتین است ، حال آن که بقیه گروه­ها در حدود 3/2 آمیلوپکتین و 3/1 آمیلوز دارند . نسبت پوست به مغز دانه آن بیش از سایر ذرت­ها است و بیشتر در چین و فیلیپین کشف می­گردد . به نظر می­رسد که در اثر جهش ( Mutation ) در آسیای غربی به وجود آمده باشد . ذرت مومی به علت داشتن ماده چسبناک در دانه­هایش که نشاسته را به حالت چسبنده در آورده در تهیه چسب مورد مصرف است . مولکول نشاسته آن به انواع دیگر متفاوت بوده و به گلیکوژن شباهت دارد و در حضور ید بر خلاف سایر گروه­ها ، جای رنگ آبی ، رنگ قرمز تولید می­کند  .

ذرت آجیلی Zea Mays Var.Everta ( Pop Corn )

آندوسپرم آن به جز مقدار بسیار کمی که در اطراف جنین قرار دارد ، کاملاٌ شاخی است . دانه­ها ریز ، صاف و غنی از پروتئین می­باشند . ذرت آجیلی چند بلالی بوده و دارای قدرت تولید پاجوش خوبی است .

اگر چه ارتفاع آن اغلب کوتاه تر از ذرت دندانی است ولی هیبرید­هایی وجود دارند که به بلندی و حتی بلندتر از برخی هیبریدهای دندان اسبی هستند  . این نوع ذرت چون در اثر حرارت و هنگام پفکی شدن صدای مخصوص می­کند ، از این رو به پاپ کورن ( Pop Corn ) معروف شده است.

بر طبق نظریه Branson ذرت های آجیلی به دو گروه اصلی تقسیم می­شوند :

ذرت­های برنجی ، که دارای دانه هایی نسبتاً طویل و استوانه ای و با تاج نوک دار هستند و ذرتهای صدفی ، که دارای دانه هایی کوتاه و ضخیم با تاج صاف می­باشند.

ذرت آجیلی محصولی کوچکتر نسبت به ذرت دندان اسبی است . زراعت و مصرف آن عمدتاً در آمریکا صورت می­گیرد . ذرت آجیلی به دو علت عمـده کشف می­شود : مصرف تازه خوری و به عنوان ماده اولیه در شیرینی سازی مصرف زیادی دارد . رنگ عمده دانه ذرت آجیلی زرد و سفید است و در برنامه­های اصلاحی ، تمام درجات رنگ دانه از سفید روشن تا سفید خاکی و از زرد لیمویی تا پرتقالی روشن وجود دارد . انواع دانه­های سفید روشن و پرتقالی روشن بازار پسندی بیشتری دارند . در داخــل گونه های Zea Mays  ، دانه به رنگ های بسیار گوناگونی یافت می­شود که همه این رنگ ها در ذرت آجیلی نیز می­توانند یافت شوند و یا به درون آن انتقال یابند .





طبقه بندی: گیاهان زراعی، 

نوشته شده در تاریخ چهارشنبه 19 اسفند 1388 توسط غریبه
درباره وبلاگ

جستجو


آرشیو مطالب

آخرین مطالب

نویسنده

موضوعات

نظر سنجی

پیوند ها

صفحات جانبی

پیوندهای روزانه

آمار سایت