تبلیغات
. - گردو_2
.

گردو

نام علمی  .Juglans regia L

از Juglandaceae تیره ی

نام علمی این جنس از كلمه لاتین (Jovis-Glans) به معنی فندق ژوپیتر گرفته شده است.

انواع این درخت در چین ،ژاپن،فرانسه و آمریكا كشت می شود مهمترین گردوهای موجود دردنیا معروف به گردو ی ایرانی است . زیرا ابتدا از ایران به خاور میانه و از آنجا به یونان و روم و سپس به انگلستان و بعد به امریكا برده شده است. گردو ی ایرانی تنها گونه ای از این خانواده است كه مغز آن از نظر خوراكی مصرف اقتصادی دارد ...



مشاهده کامل موضوع در ادامه مطلب

● عملكرد گردو در جهان

درسال ۱۹۹۷ براساس اطلاعات به دست آمده از فائو ، متوسط عملكرد گردو در جهان ۲۱۱۶ كیلوگرم در هكتار بوده است كه نسبت به سال قبل با ۷۲ كیلوگرم (۵/۳درصد ) ونسبت به سال ۱۹۸۸ (سال پایه) با ۷۲ كیلوگرم افزایش ، ۵/۳ درصد رشد داشته است .

در بین كشورهای عمده تولید كننده گردو در سال ۱۹۹۷ كشور رومانی با متوسط تولید ۱۴۱۳۶ كیلوگرم در هكتار بالاتریت عملكرد را به خود اختصاص داده است و نسبت آن به عملكرد جهانی ۶۶۸ درصد بالاتر است. پس از رومانی ، آمریكا با تولید ۳۵۴۷ كیلوگرم در هكتار در جایگاه دوم قرار دارد . كشورهای ایران و اكراین نیز به ترتیب با عملكردهای ۲۹۹۰ و۲۳۴۱ كیلوگرم در هكتار دررتبه های بعدی قرار گرفته اند كه بالاتر از عملكرد جهانی بوده است .كشور هند با متوسط تولید ۸۶۸ كیلوگرم در هكتار پایین ترین عملكرد را در بین كشورهای عمده تولید كننده این محصول به خود اختصاص داده است .

در سال ۱۹۹۷ عملكرد در هكتار گردو ایران ۲۹۹۰ كیلوگرم بوده كه نسبت به متوسط جهانی ۱۴۱ درصد بوده است.

▪ عملكرد گردو در ایران

عملكرد در هكتار گردو كل كشور در سال زراعی ۷۶-۱۳۷۵ ، ۲۹۹۰ كیلوگرم بوده كه نسبت به سال گذشته ۵/۵ درصد و نسبت به سال پایه (۶۷) حدود ۸ درصد كاهش داشته است .

در دوره ده ساله مورد بررسی ، بیشترین مقدار عملكرد گردو با ۴۲۶۶ كیلوگرم به سال زراعی ۷۲-۷۱ وكمترین آن با ۲۹۶۱ كیلوگرم به سال زراعی ۶۸-۱۳۶۷ مربوط است .

دربین استان های كشور در سال زراعی ۷۶-۱۳۷۵ بالاترین تولید در واحد سطح با ۸۰۰۰ كیلوگرم مربوط به استان خوزستان وپایین ترین آن با ۶۰۳ كیلوگرم متعلق به استان قم بوده است.




● آب وهوا

درخت گردو درطول تابستان و زمستان نسبت به گرما و سرمای بیش از حد حساس است. در طول دوره خواب زمستانه ، گردو می تواند سرمای ۱۱- درجه سانتی گراد را بدون خسارت جدی تحمل کند ولی پس از شروع رشد ، سرمای ۲- تا ۳- درجه سانتی گراد موجب از بین رفتن برگها ، شاخه ها و گلها شده ودر نتیجه محصول کاهش می یابد. به علاوه شاخ و برگ درختانی که تا اواخر پاییز به رشد خود ادامه می دهند در معرض خسارت سرما قرار می گیرد. مقاومت ارقام مختلف گردو نسبت به سرما متفاوت است.

دمای بالاتر از ۳۸ درجه سانتی گراد موجب آفتاب سوختگی پوست سبز و چروکیدگی مغز گردو می شود و گاهی اوقات نیز میوه ها پوک می شوند. در رطوبت نسبی کم و دمای بالاتر از ۴۰ درجه سانتی گراد ، به گردو خسارت جدی وارد می شود. دمای پایین تابستان نیز مناسب نیست زیرا موجب می شود میوه ها به اندازه کافی پر نشود . هوای خنک در طی فصل رشد ، برداشت محصول را به تاخیر انداخته و در نتیجه باغداران متضرر می شوند. بنابراین هوای خنک و فصل رشد کوتاه از عوامل محدود کننده پرورش گردو هستند. گردو نیز مانند سایر میوه ها مناطق معتدله در زمستان به مقدار سرمای معینی نیاز دارد تا خواب آن برطرف شود که به این ترتیب در بهار رشد رویشی و گلدهی کافی خواهد داشت. در صورت عدم وجود سرمای کافی ، بازشدن جوانه ها و گلدهی نامنظم شده وبه تاخیر می افتد واین موجب کاهش محصول و خشک شدن سر شاخه ها می شود. نیاز سرمایی ارقام مختلف گردو متفاوت است.

▪ بارندگی

بارندگی و رطوبت در اواخر فصل بهار و در تابستان موجب افزایش شیوع بیماری بلایت گردو می شود ولی ارقامی که برگهای آنها دیرتر ظاهر می شود ، معمولاً ا ز آلودگی مصون می مانند. در صورتی که میزان بارندگی سالیانه حدود ۸۰۰ میلی متر باشد می توان درخت گردو را با موفقیت کاشت ولی در مناطق خشک تر آبیاری تکمیلی نیز ضروری است. در شرایط آب وهوایی بسیار خشک احتمال دارد که درختان رشد مطلوبی داشته باشند ولی میوه ها به خوبی پر نمی شوند. درختان گردو نسبت به شرایط نامطلوب سازگار هستند. مشاهده شده است که در شرایط نامساعد محیطی ، پرورش درختان گردو به صورت درختچه از نظر سازگاری مناسب بوده است.

▪ خاک

قبل از کاشت گردو ابتدا باید خاک رویی ، خاک زیرین ، زهکشی ، واکنش شیمیایی خاک (pH) و قابل استفاده بودن عناصر مختلف مورد آزمایش قرار گیرد. تجزیه خاك رویی وخاك زیرین اطلاعات مفیدی در مورد وضعیت خاك به دست می دهد. خاك رویی باید حاصلخیز بوده و زهكشی خوبی داشته باشد. گردو در مقایسه با سایر میوه های معتدله كه معمولاً در خاك هایی با اسیدیته كم رشد می كنند ، به خاك خنثی نیاز دارد. میزان اسیدیته خاك در قابل جذب بودن مواد معدنی مؤثر است.

اكثر عناصر معدنی در دامنه اسیدیته ۶ تا ۷ برای گیاه قابل جذب است. معمولاً در مناطق سرد واكنش شیمیایی خاك اسیدی است كه با اضافه كردن آهك ، می توان آنرا افزایش داد. غیر از خاك رویی ، وضعیت خاك زیرین نیز برای گردو اهمیت دارد زیرا ریشه های آن تا عمق ۳ متری خاك نفوذ می كنند. خاك زیرین باید عاری از سنگ ، رس سفت و لایه های غیر قابل نفوذ كه رشد ریشه را محدود می كنند باشد. درخت گردو خاك فقیر ، خاك سطحی و خاك خشك را بهتر از شرایط آب وهوایی نامساعد تحمل می كند. در ضمن خاك باید عاری از نماتد های مولد زخم ریشه و بیماریهای قارچی باشد.

اسیدهای چرب موجود در گردو از اسیدهای چرب مفید و مناسب و گیاهی است که می‌تواند در تنظیم کلسترول بدن نقش داشته باشد.
 
یک کارشناس تغذیه در یزد پیشگیری از سرطان، از بین بردن رادیکال‌های آزاد ، شادابی و طراوت پوست و خاصیت ضدپیری را از خواص گردو بیان کرد.
یوسف نقیایی اذعان کرد: گردو در گروه مواد غذایی متفرقه یا در گروه آجیل دسته‌بندی می‌شود.
وی ادامه داد: معمولا هر یک قاشق سوپ‌خوری گردو معادل 15 گرم وزن دارد که خود یک واحد غذایی محسوب می‌شود، بنابراین روزانه مصرف یک تا 2 واحد غذایی گردو توصیه می‌شود.
نقیایی درخصوص ترکیبات غذایی این ماده غذایی خاطرنشان کرد: هر یکصد گرم گردو دارای 18 گرم کربوهیدرات، 14 گرم پروتئین، 61 درصد چربی غیراشباع، ‌640 کیلوکالری انرژی، 4 گرم فیبرغذایی، 360 میلی گرم فسفر، 2/5 میلی‌گرم آهن، 500 میلی گرم پتاسیم و 20 میلی‌گرم ویتامینE است.
وی با اشاره به کربوهیدرات موجود در مغز گردو افزود:‌ کربو هیدرات موجود در گردو به صورت قند پیچیده است که قند خون را به سرعت افزایش نمی‌دهد.
این کارشناس تغذیه با بیان این که چربی در مغز گردو از نوع اسید چرب غیراشباع است، خاطرنشان کرد: اسیدهای چرب موجود در گردو از اسیدهای چرب مفید و مناسب و گیاهی است که می‌تواند در تنظیم کلسترول بدن نقش داشته باشد.
وی اضافه کرد: گردو با دارا بودن 20‌میلی‌گرم ویتامینE در هر یکصد گرم، نقش آنتی‌اکسیدانی بسیار قوی در بدن ایفا می‌کند


خواص مصرف گردو:


  1. گردو خون ساز و تصفیه کننده خون است.
  2. گردو درمان کننده بیماریهای ریوی است.
  3. گردو مسکن دل پیچه است.
  4. اگر از گردو و عسل و مربا درست کنید برای اشخاص لاغر وتقویت و تحریک نیروی جنسی مفید است.
  5. مربای گردو ملین بوده و آپاندیس را تقویت می کند.
  6. خوردن گردو از تشکیل سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا جلوگیری می کند.
  7. پوست درخت گردو و پوست سبز گردو قابض است.
  8. خوردن گردو برای تقویت جنسی مفید است.
  9. گردو را با انجیر و موز بخورید مقوی حواس و مغز است.
  10. اگر پوست تاز گردو را به دندان و لثه بمالید لثه و دندان را تقویت می کند.
  11. دم کرده برگ درخت گردو برای درمان ورم مفاصل مفید است.
  12. 50گرم برگ گردو را در یک لیتر آبجوش ریخته و بمدت چند دققیه بجوشانید این جوشانده برای شست و شوی زخم ها و التیام انها بسیار مفید است .
  13. دم کرده برگ درخت گردو برای درمان ترشحات زنانه و بیماری سل مفید است.
  14. جوشانده برگ درخت گردو درمان کننده سر درد ، سرمازدگی و بیماریهای پوستی است.
  15. شیره قسمت سبز میوه را اگر چند بار روی زگیل بمالید آنرا از بین می برد.
  16. قسمت سبز و تازه میوه گردو را اگر با آب بجوشانید و موهای خود را با آن رنگ کنید رنگ قهوه ای به مو می دهد .
  17. برگ تازه درخت گردو حشرات موذی مانند بید و ساس را از بین می برد.
  18. اگر زن حامله روزی یک عدد گردو بخورد پس از زایمان پوست شکمش زیبایی خود را حفظ خواهد کرد.
چون گردو دارای  مس می باشد بنابراین به جذب آهن در بدن کمک می کند.


مضرات :  

گردو با داشتن مواد مغذی زیاد غذای بسیار خوبی است ولی نباید در خوردن آن اصراف کرد زیرا زیاده روی آن باعث ورم لوزه و زخم دهان می شود . مخصوصا گردو برای گرم زماج ها خوب نیست و معمولا بهتر است اینگونه افراد بعد از خوردن گردو دهان خود را بشویند و یا انار ترش و یا کمی سکنجبین یا سرکه بخورند . مغز گردو لطیف است و در اثر ماندن کهنه می شود ور نگ آن زرد یا قهو ه ای و طعمش تند می شود و باعث مسمومیت خواهد شد و نباید از آن استفاده شود.


در صد گرم مغز گردو خام و خشک مواد زیر موجود است:

آب 3/5 گرم
پروتئین 14/8 گرم
مواد چربی 65 گرم
مواد نشاسته ای 13 گرم
کلسیم 100 میلی گرم
فسفر 380 میلی گرم
آهن 3 میلی گرم
سدیم 2 میلی گرم
پتاسیم 50 میلی گرم
ویتامین آ30 واحد
ویتامین ب 1 0/35 میلی گرم
ویتامین ب 2 0/12 میلی گرم
ویتامین ب 3 1 میلی گرم
ویتامین ث 2 میلی گرم




طبقه بندی: باغبانی، 

نوشته شده در تاریخ پنجشنبه 10 اردیبهشت 1388 توسط غریبه
درباره وبلاگ

جستجو


آرشیو مطالب

آخرین مطالب

نویسنده

موضوعات

نظر سنجی

پیوند ها

صفحات جانبی

پیوندهای روزانه

آمار سایت